Hoppa till innehåll

Hur kan jag lära mig att inte vara så skör?

Hur kan jag lära mig att inte vara så skör?

Ibland kan vi människor reta oss på eller tom. känna förakt för egenskaper hos oss själva som vi tycker står i vägen för våra prestationer eller som vi kanske skäms över.

Om du upplever att du är skör som person eller att du har blivit det senaste tiden är mitt råd:

– Motstå eventuella impulser att försöka ändra på dig själv eller försöka pressa dig själv till att bli mindre skör. Den strategin kommer att få motsatt effekt. Du kommer att känna dig ännu mer känslig och bli frustrerad över bristen på resultat.

– Om du den senaste tiden har upplevt att du har blivit mer skör, gå igenom hur din livssituation ser ut. Sannolikheten är stor att din vardag består av fler borde beteenden är tillgodose dina behov beteenden. Är det för stor obalans under längre tid kommer du att må dåligt på något sätt.

– Gå igenom vilka bordebeteenden du kan minska och var i dagschemat du kan införa tillgodose dina behov beteenden.

– Om du tänker att det är omöjligt att minska på borde beteenden, sätt en tidsgräns för när du kan börja minska på dem.

– Om du tänker att du absolut inte kan tänka dig att minska på dina borde beteenden och öka tillgodose behov beteenden, tänk att du kommer att bli ännu mer skör om du fortsätter på samma sätt. Du kommer att uppleva att du mer och mer tappar kontrollen över dina känslor.

– Skriv ner vad du skulle vilja att det står på din gravsten. Vill du att det står – Här ligger — som pressade sig själv så mycket att hans/hennes liv gick ut på att försöka hålla sig ovanför vattenytan varpå han/hon pressade sig själv ännu mer?

– Acceptera och ta hand om din skörhet i stället för att förakta och se ner på den.

Monica Emanell, leg. Psykolog, leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.