Hoppa till innehåll

Hur kan jag öva mig på att förlåta?

Hur kan jag öva mig på att förlåta?

Ibland kan det vara svårt att förlåta oförrätter som andra har gjort och som kanske har påverkat och förstört många år av ditt liv.

Min uppfattning är att det inte är ett ”måste” att förlåta för att gå vidare, däremot är det viktigt att du inte fastnar i en ilska som kan fortsätta förstöra ditt liv.

Psykologen Everett Worthington delar upp förlåtelse processen i 5 steg som han kallar REACH. Worthingtons mamma blev misshandlad till döds vid ett rånförsök varpå han kom på REACH.

Stegen är:

1. R-recall där han betonar att du ska gå igenom händelsen i detalj, såsom du tror att den var på ett objektivt sätt.

2. E-empathize där du ska försöka se på förövaren på ett empatiskt sätt. Tänk ut en historia som kan förklara förövarens tankar och beteenden.

3. A-altruistic gift där du ska tänka på en situation där du själv kände skuldkänslor varpå du blev förlåten. Fundera på om du själv kan ge den gåvan till någon annan (det här steget kan ofta kännas mycket svårt).

4. C-commit yourself där du ska berätta hur du tänker kring förlåtelse för en vän, där du skriver om fölåtelsen i din dagbok, i ett brev till förövaren (du behöver inte skicka det) etc.

5. H-hold onto innebär att du ska hålla fast vid att du förlåter. När du får tillbaka dina minnen, försök påminna dig själv att du har förlåtit, läs din text om förlåtelse och försöka att inte älta hämndtankar.

Stegen kring förlåtelse kan kännas svåra och onödiga för dig om du har kommit fram till att du inte vill förlåta men de kan vara bra att ha i bakhuvudet i alla fall. De kanske kan hjälpa dig att i vissa lägen i mindre omfattning älta det har blivit utsatt för.

Monica Emanell, Leg. Psykolog, Leg. Psykoterpeut

www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.