(Svenska) Hur känner man igen en psykopat?

(Svenska) Hur känner man igen en psykopat?

Hur känner man igen en psykopat?

Läs mina tidigare texter om psykopati.

Ibland kan det vara mycket svårt, i princip omöjligt att känna igen en psykopat i ett tidigt skede.

Efter ett kort tag kan du dock börja märka en del konstigheter som du tyvärr om du är intresserad av en relation med psykopaten, ofta väljer att bortse från. Du kommer ofta tänka att du kanske är alltför misstänksam, att du är orättvis, att psykopaten kanske pga. stress råkat säga fel till dig etc.

Faktorer som du ganska tidigt kan bli fundersam kring är:

– Du börjar märka att den misstänkte psykopaten har sagt olika saker vid olika tillfällen. Om du konfronterar psykopaten med detta kommer han/hon fort att ge dig känslan att du har dåligt minne eller att du har missuppfattat en del.

– Psykopaten berättar saker om sig själv som du tycker verkar för bra för att vara sanna, te.x att han/hon är pilot och jurist (medan du kanske får intrycket att han/hon inte har några kunskaper inom de områdena), att han/hon är mycket rik (trots att han/hon ser till att du får betala ofta när ni är ute) etc.

– Den misstänkte psykopaten berättar snyfthistorier om sin uppväxt för Att få dig att vilja hjälpa till ekonomiskt eller på annat sätt. Historierna kan ändra sig lite mellan olika gånger men åter ges du en känsla av att ha dåligt minne eller också ges du skuldkänslor för att du inte har lyssnat engagerat nog när psykopaten har berättat om sina svårigheter.

– Om du aldrig får träffa den misstänkta psykopatens familj och vänner finns det anledning att bli fundersam och försöka fundera på hur du kan skaffa fram mer information om psykopatens tidigare liv.

Monica Emanell, Leg. Psykolog, Leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.