Hoppa till innehåll

How do I communicate with my narcissistic partner? – example 1

Hur kommunicerar jag med min narcissistiska partner?

Jag kommer att ge flera exempel på situationer som du kan hamna i med en narcissistisk partner och hur du kan bemöta dem.

Situation

Du och din partner ska ha gäster och han kritiserar dig för att ni har glömt köpa allt ni ska bjuda på, att du borde ha tänkt på att göra en bättre planering, att du har valt fel mat att tillaga etc. Du svarar att du ska anstränga dig för att skynda dig och att du ska tänka på att planera bättre nästa gång. Din partner fortsätter med kritiken och är kylig och avvisande för att straffa dig för att du har gjort fel.

Förslag på hur du kan hantera ovan nämnda situation.

Narcissistiska människor tycker aldrig att något är deras fel. De hamnar dessutom ofta i relation med människor som har en tendens att hitta fel hos sig själva. Därför går ett sådant par in som pusselbitar i varandra, de är överens om att allt är den ena personens fel. Oavsett om du känner igen dig i det är den enda verksamma strategin med en narcissist att sätta gränser. Med andra ord ska du i ovan nämnda situation kanske medge att du gjort fel angående vissa saker, men du ska också ställa krav på narcissisten. Gör du inte det kommer kritiken och föraktet du blir bemött med förvärras. Du kan säga något i stil med:

– Jag håller med om att både jag och du kunde ha planerat bättre. Nästa gång kanske vi kan påminna varandra. Dessutom kanske du kan föreslå vad vi ska bjuda på eftersom det är dina släktingar vi ska bjuda så du kanske vet vad de tycker om.

Narcissisten kommer sannolikt att bli arg när du säger att det även är hans/hennes fel men du får bestämma dig att stå på dig trots att du hamnar i emotionell kyla ett tag. Alternativet att ta på sig alla fel är sämre, för kritiken, kylan och föraktet kommer då att öka.

Monica Emanell, leg. Psykolog, leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.