(Svenska) Hur kommunicerar du till din självdestruktiva vän familjemedlem eller partner att du inte tolererar de verbala kränkningar du blir utsatt för

(Svenska) Hur kommunicerar du till din självdestruktiva vän familjemedlem eller partner att du inte tolererar de verbala kränkningar du blir utsatt för

Hur kommunicerar du till din vän, familjemedlem eller partner att du inte kommer att tolerera de verbala kränkningar du blir utsatt för

Om någon du bryr dig om mår dåligt och du vet att de verbala attacker du blir utsatt för då och då är en konsekvens av dåligt mående, kan det vara svårt att sätta gränser. Det kan dock vara nödvändigt om du inte ska bli uppäten känslomässigt. Om du får skuldkänslor när du sätter gränser kan du tänka att det inte gynnar den andra personen om du blir känslomässigt utbränd och dessutom kan du då inte vara något stöd alls.

Om du har en person i din närhet som du bryr dig om men som pendlar kraftigt känslomässigt och som ibland häller ut sin ilska på dig kan du hantera situationen på följande sätt: (Läs mer i Dialektisk beteende terapi av Masha Linehan).

Beskriv

Beskriv situationen ur ditt perspektiv. Försök vara beskrivande och inte dömande eller värderande. Säg något i stil med ”När vi var på fiket och drack kaffe, pratade vi om våra nyinköpta kläder varpå du började skrika på mig. Jag sade att vi kunde prata om det senare, men du fortsatte att skrika att jag var en idiot etc”

Uttryck

Uttryck hur du kände dig. Säg ”jag kände mig ledsen och jag visste inte vad jag skulle göra”. Flika in då och då att du bryr dig om den andra personen trots att du känner dig besviken.

– Sätt gränser

Berätta för den andra personen hur dina gränser kommer att se ut. Säg t.ex. att nästa gång du får verbala kränkningar slängda i ansiktet, kommer du att lämna situationen en stund och sedan komma tillbaka när båda har lugnat ner  sig. Motstå att bli indragen i en ny konflikt om vems fel det var utan upprepa hur du kommer göra nästa gång du blir illa behandlad.

Förstärk

Berätta för den andra personen om fördelarna med ditt beslut. Säg. t.ex. att du kommer att kunna lyssna bättre när ni har lugnat ner er. Tänk på att säga att ditt beslut inte handlar om att bestraffa den du bryr dig om utan om att ta hand om dig själv.

Monica Emanell, leg. Psykolog, leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.