Hoppa till innehåll

Hur kommunicerar jag med min narcissistiska partner? – konkret exempel 2

Hur kommunicerar jag med min narcissistiska partner – konkret exempel 2

Situation

Du tappar ett glas som är dyrt och din partner börjar kritisera dig. Han/hon säger att du är den klantigaste personen han har träffat och att det inte är någon idé att ni handlar fina saker eftersom du bara förstör allt. Du säger att du hade bråttom men då blir han ännu argare och säger att dina ursäkter inte fungerar när skadan redan är ett faktum och att det är märkligt att du inte kan skärpa dig när han/hon har sagt åt dig otaliga gånger att sluta vara klantig.

En månad senare tappar din partner ett likadant glas och det går sönder. Han blir arg och säger att du aldrig kan lära dig att placera glasen på ett ordnat sätt och att han inte förstår att du är så kaotisk och slarvig efter att han otaliga gånger har talat om för dig att du ska sluta vara slarvig.

Förslag på vad du kan säga

– För det första är det lätt att du efter en tid med narcissisten börjar känna dig fel, konstig, misslyckad eller värdelös. Om du blir mållös när den ofta vältalige narcissisten börjar berätta hur fel du är, börja med att skriva ner situationer där du blir kritiserad.

– Gå igenom dina nerskrivna situationer en gång i veckan och börja skriva ner vad du skulle kunna säga nästa gång en liknande situaton inträffar.

– Nästa gång när narcissisten t.ex. tappar ett glas, påtala då att det inte beror på ditt slarv utan att han/hon får ta ansvar själv för sina handlingar.

– Berätta för narcissisten att oavsett vem som gör något fel så hamnar felet på dig, att det inte är ok och att du int kommer att accepetera det.

– Backa inte för att du vet att du kommer att hamna i emotionell kyla, det kommer du att göra ännu mer om du sväljer all kritik för husfridens skull.

– Utvärdera hur relationen blir när du börjar sätta gränser. Narcissisten kommer definitivt att få mer respekt för dig.

Monica Emanell, leg. Psykolog, leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.