Hoppa till innehåll

Hur lär du dig hantera narcissisten i ditt liv?

Hur lär du dig hantera narcissisten i ditt liv?

Om du har känt ett längre tag att du blir irriterad och dränerad av någon i din närhet kan du vara observant om det är en narcissisti du har nära dig. Du kanske tom. har försökt att sätta lite gränser men upptäcker ändå att det slutar med att du känner dig trött och irriterad.

Om du känner igen dig i situationen ovan, är mitt råd:

– Registrera situationer med din narcissist där det känns jobbigt. Försök sätta ord på vad som känns jobbigt och hur du tänker kring det.

– Analysera hur du reagerar beteendemässigt i förhållande till narcissisten och varför.

– Analysera om du kan komma på situationer under din uppväxt där du reagerade på samma sätt, te.x. genom att vara till lags.

– Fundera på hur du skulle vilja reagera om du kunde.

– Fundera på om det finns någon situation där du nästa gång kan bete dig lite annorlunda, det behöver inte vara stora förändringar.

– Ett exempel kan vara att du kanske inte ska ställa intresserade frågor till en person som bara pratar om sig själv och dessutom pratar om sig själv på ett fördelaktigt sätt.

– Ett annat exempel kan vara att du kanske inte ska ta till dig kritiken från en partner som för det mesta är kritisk. Du kanske kan öva på att svara att du tar till dig en del men inte allt och ge exempel på vad du inte håller med om.

– Ett annat exempel kan vara om du märker att olika regler gäller beroende på vem som får fördelar av situationen. Påpeka det och fråga narcissisten om det kan stämma?

– Förslagen går ut på att du inte bara ska ta emot narcissistens jobbiga känslor utan ifrågasättande och börja öva på att lägga tillbaka dem.

Monica Emanell, Leg. Psykolog, Leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.