Hoppa till innehåll

Hur många av de som misshandlar sin partner är psykopater?

Hur många av de som misshandlar sin partner är psykopater?

Forskning har visat att ca. 25% av de män som misshandlar sin partner är psykopater. När de sedan deltar i program på anstalter så är det för att öka sannolikheten till att snabbare bli fria. Psykopater har vidare en tendens att splittra grupper när de deltar i program (Läs mer i Psykopatens värld av Robert Hare).

Om du har haft en psykopatisk partner har han/hon antagligen lämnat känslomässiga spår hos dig som du inte kan glömma. Ofta gör relationer med psykopater att det tar lång tid att bygga upp din självkänsla igen. Det är även svårt att bli känslomässigt fri från en psykopat när du väl har bestämt dig för att relationen inte är bra för dig. Eftersom de ofta är charmiga har de en stor förmåga att övertyga dig och locka tillbaka dig. Faktum är att de är så bra på att övertyga att även om du t.ec. tycker att du har bevis för att d3 har ljugit eller lurat dig så är det inte ovanligt att du går från samtalet med en skamkänsla för att du har överdrivit eller varit för kritisk och orättvis. Det kan även hända att du känner dig rädd.

När du väl bestämmer dig för att lämna din psykopatiske partner är det viktigt att:

– du jobbar med att få upp ett socialt liv som du mår bra av.

– du försöker engagera dig i frittidsintressen som du tidigare har tyckt om och där du kan träffa nya människor.

– du jobbar med att gå igenom och sortera allt som har hänt sedan du träffade din  partner och hur det har påverkat dig känslomässigt.

– du försöker vara konsekvent när det gäller att inte accpetera kontakt med din partner. Ramla inte ner i tankar som ”jag är stark just nu så det gör ingenting m vi pratar lite”.

Monica Emanell, Leg. Psykolog, Leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.