Hoppa till innehåll

Hur otrygg anknytning påverkar dina vuxna relationer – Fall exempel 1

Hur otrygg anknytning påverkar dina vuxna relationer – Fall exempel 1

Läs en tidigare text där jag beskriver en del möjliga konsekvenser av otrygg anknytning.

Här kommer ett fall exempel på hur dina vuxna relationer kan bli påverkade av otrygg anknytning.

Mia var oftast singel. Hon förstod inte varför hennes relationer alltid  avslutades efter några månader eller 1 år. Oftast avslutade hon själv relationerna då hon upplevde att något fattades. Det kunde handla om att hon tyckte att hennes partner var osjälvständig och oföretagsam, att han inte var intresserad av att prata så mycket om livet, att han inte kunde bekräfta henne tillräckligt, att han inte var tillräckligt attraktiv etc. Generellt fastnade hon för snälla personer men hon upplevde att något fattades. Hon tog gärna hand om sin partners behov och krävde inte själv att få sina behov tillgodosedda. Däremot var hon besviken och ibland förbittrad över att hennes partner själv inte förstod att hon hade behov av att  känna sig ompysslad. Hon gjorde gärna saker för sin partner som hon önskade att hennes partner gjorde tillbaka. När det inte blev så blev hon besviken. När hon avslutade relationen kände hon sig nedstämd och misslyckad. Hon upplevde att alla i hennes omgivning hade relationer utom hon.

Mia hade under sin uppväxt haft en ansvarstagande roll. Hennes mamma var ångest driven och hon hade själv en dålig relation med en man som hon inte kände sig sedd av. Hon använde Mia som en väninna. Mia fick känna sig duktig och intelligent och kände sig sedd när hon tog hand om mammans behov. Hon fick själv inte sina behov tillgodosedda av sin mamma. När Mia hade egna problem eller funderingar som hon ville prata om viftade mamman bort henne och fick henne att känna sig jobbig. Mamman visade tydligt att hon blev orolig och mådde dåligt när Mia pratade om sina problem. Hon förmedlade det till Mia genom att ifrågasätta det Mia sade, därpå började hon i vanlig ordning att prata om sig själv.

Mia var van att vara omhändertagande och hon vande sig vid att det inte var någon idé att ställa krav på att bli omhändertagen. Hon fortsatte tillämpa samma mönster mot sina pojkvänner och blev sedan besviken. Besvikelsen visade sig på ett förtäckt sätt genom att hon blev kritisk mot sina pojkvänner.

Mia jobbade med sig själv i terapi och kom på hur hon hamnade i onda cirklar. Därpå försökte hon bryta sina mönster. I början kändes det konstigt och hon fick ofta impulser att hoppa in i den omhändertagande rollen men hon fick jobba på att stå emot sina impulser och till slut hamnade hon i en relation som hon kände sig nöjd med.

Monica Emanell, Leg. Psykolog, Leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.