(Svenska) Hur övar du på att vara mindre dömande mot dig själv?

(Svenska) Hur övar du på att vara mindre dömande mot dig själv?

Hur övar du på att vara mindre dömande mot dig själv?

Du mår sannolikt inte så bra om du ofta är dömande mot dig själv. Det leder ofta till att du anstränger dig mer för att göra saker ännu bättre vilket oftast antingen leder till att du i alla fall är missnöjd eller halvnöjd och dessutom uttröttad eller till att du är nöjd men tänker att det var en slump att det blev bra och att det är en tidsfråga innan allt går fel och alla ser att du är egentligen är en bluff som inte kan så mycket.

Om du vill öva på att bli mindre dömande mot dig själv behöver du börja med att notera och skriva ner situationer när du är dömande mot dig själv. Om du upplever att situationerna är så många att du inte kan skriva ner alla, välj då ut några per dag.

Försök sedan stanna kvar i känslan utan att försöka åtgärda problemet på en gång. Beskriv känslan och fundera på varifrån den kommer.

Hur kommer det sig att du är så själv kritisk, hur blev du det?

Fundera sedan hur du skulle kunna se på situationen om du var snällare mot dig själv. Gå även igenom om vissa dagar är värre än andra och fundera varför.Gå till slut igenom vad du kan göra för att hjälpa dig själv när du är dömande mot dig själv.

Monica Emanell, Leg. Psykolog, Leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.