Hoppa till innehåll

Hur övar jag på att bli mer lycklig?

Positiv psykologi blir mer och mer populärt med all rätt, vem vill inte veta vad man kan göra för att bli mer lycklig?

Den här delen av psykolgin fokuserar på vad som gör livet värt att leva. Enligt Sonya Lyubomirsky som forskar i ämnet kan du med 40% öva upp din känsla av lycka. 50% bestäms av generna och 10% av dina livsomständigheter dvs. om du rik, smart, vacker etc. Det intressanta i det här att du faktiskt med hjälp av olika beteenden kan öka dina lyckokänsla med 40%. Det gäller dock att vara medveten att precis som du måste träna länge på gym för att bli vältränad, så måste du öva på lyckostrategier för att bli lyckligare!

Jag tycker att en viktig anledning till att lyckostrategierna är så bra är att du faktiskt oavsett hur du mår eller vad du tycker om dig själv kan tvinga dig själv att genomföra olika beteenden. När det gäller tankestrategier kan det vara svårare. Ofta säger klienter till mig att de har försökt att tänka positivt om sig själva men att det inte har gått. Resultatet kan ibland leda till en känsla av maktlöshet för att ”det aldrig kommer att fungera och det är ingen idé att jag försöker mer”.  När det gäller beteenden går det faktiskt att försöka bestämma sig för att göra något litet beroende på hur orkeslös du känner dig (det gäller att inte lägga ribban för högt om du känner dig väldigt nedstämd). Efter ett tag märker du oftast att du känner dig lite bättre.

Lyckoövning

– Skriv ner hur du skulle vilja att ditt liv ser ut i framtiden. Syftet är dels att du får struktu över dina tankar och kanske efter ett tag tänker att dina drömmar inte är så omöjliga. Vidare kanske du får en känslomässig boost av det du skriver vilket kan leda till att du börjar styra upp dina beteenden i riktning mot dina drömmar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.