Hoppa till innehåll

Hur reagerar din kropp vid panikattacker?

Hur reagerar kroppen vid panikattacker?

När du får en panikattack aktiveras kroppens system för att fly eller fäktas. Om du väljer att fly är du förberedd för att fly fortare än vanligt och väljer du att fäktas kommer du att vara starkare än vanligt.  Din kropp pumpar adrenalin, du andas fortare och tar in mer syre och ditt hjärta pumpar fortare. Funktioner som för tillfället är onödiga som t.ex. matsmältning blir långsammare för att all energi kan ägnas åt att springa eller slåss.

En tredje respons är frys responsen som aktiveras innan du har bestämt dig för att te.x. springa. När den här responsen aktiveras kan det kännas som att du fryser fast; ditt blodtryck går ner och du kan känna dig yr och ibland få en overklighetskänsla.

Anledningen till att det är bra att veta vad som händer i kroppen när du får en panikattack är att det var ett naturligt sätt för kroppen att reagera på stenåldern när det gällde att överleva. I ditt fall får din kropp falska signaler om att det gäller att överleva vilket gör att den förbereder sig för överlevnad. Din reaktion är med andra ord inte farlig även om det känns så. Du får signaler som du tolkar som livsfarliga och därför tänker du att du kommer att svimma, dö eller bli tokig men det kommer du alltså  inte att göra vid en panikattack.

Monica Emanell, Leg. Psykolog, Leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.