Hoppa till innehåll

Hur ser den främre (tänkande) delen av hjärnan ut hos psykopater?

Hur ser den främre (tänkande) delen av hjärnan ut hos psykopater?

Den främre delen av hjärnan, frontal cortex, använder du till att planera, tänka strategiskt, till att få saker gjorda etc.

Den främre delen av hjärnan är i sin tur uppdelad och olika delar har olika funktioner. Hjärnforskaren Jim …. kallar den övre delen för ”cold cognition” och den nedre delen för ”hot cognition”. Den nedre delen tar hand om din förmåga att känna empati och den gör att du kan känna med någon som t.ex. mår dåligt, du kan sätta dig in i den andra personens känslor. Den här delen är alltså fokuserad på att processa ditt tänkande kring känslor. Den här delen dominerar över den övre ”cold cognition” medan du är tonåring och leder till alla känslostormar. Det här skapar obalans vilket många i tonåren känner av. Om du dock som fullvuxen har en hjärna där ”cold cognition” dominerar, dvs. den övre delen av härnan kommer du på ett  intellektuellt sätt att kunna räkna ut vad andra känner och du störs inte av några känslor då du inte känner dem. Du fungerar mer som en robot, som en psykopat.

Psykopater har alltså en obalans mellan den övre och den nedre delen av framhjärnan där det kalla, tänkande dominerar. Psykopater kan med andra ord lugnt ägna sig att räkna ut vad som göra att du blir känslomässigt berörd varpå de utan att störa av jobbiga känslor kan räkna ut och planera hur de kan få ut vad de vill av dig.  (Det finns fler delar av hjärnan som ser annorlunda ut hos psykopater).

Monica Emanell, Leg. Psykolog, Leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.