Hoppa till innehåll

Hur ska jag hantera att min partner skapar tyst, isande stämning när vi har haft en konflikt

Hur ska jag hantera att min partner skapar tyst, isande stämning när vi har haft en konflikt

Vissa människor blir arga lite oftare men de släpper ilskan fort och går vidare. Andra har högre tröskel innan de blir arga men surar sedan lite längre. Sedan finns de människor som när de blir arga fryser ut och ignorerar sin partner i många timmar eller dagar. Det här är en effektiv metod att ge andra människor ångest. Om du är ångestbenägen leder ofta den här strategin till att du försöker anpassa dig och gå med på det mesta bara din partner slutar vara arg.

Mitt råd om du har en partner som använder sig av ovan nämnda strategi när han/hon blir arg är:
– Om din partner ganska ofta blir arg och fryser ut dig, försök sedan när ni har det bra igen att berätta hur dåligt hans/hennes beteende får dig att må. Om det inte fungerar för att din partner tycker att du får skylla dig själv eftersom du gjorde honom/henne arg, gör följande:
– Börja inte anpassa dig i hopp om att din partner då snabbare kommer släppa sin ilska, risken är stor att det blir tvärtom. Om du har förklarat att du får ångest av hans/hennes beteende och det inte fungerar, så kommer anpassnings strategin sannolikt att få motsatt effekt.
– Aktivera dig med det du brukar göra även om du har svårt att koncentrera dig pga. dålig stämning. Ring någon vän, träna eller gör det du skulle ha gjort även om ni inte hade haft en konflikt.
– Om du har stark ångest, tänk att hans/hennes beteende till sluta kommer att avta, och att det inte är ett alternativ att du ber om ursäkt och anpassar dig bara för att du har ångest..
– Om du gör kaffe till dig själv, fråga även din partner om han/hon vill ha. Om du blir bemött av kyla eller tystnad, strunta i det och fortsätt med det du gör.
– Var inte smörig, utan korrekt men inte mer än så.
– Fråga då och då när du ska hämta en frukt eller något annat om även din partner vill ha något.
– Om du ska ut och handla, köp något din partner tycker om, t.ex. chokladkaka, ost han/hon tycker om etc. Var dock inte övertrevlig utan mer artig.
– Registrera hur ofta din partner utsätter dig för isande tystnad och hur det påverkar dig.
– Om du kommer fram till att hans/hennes beteende påverkar dig negativt på lång sikt, börja fundera på vad relationen fyller för funktion för dig och hur du i praktiken skulle klara dig utan din partner och hur du skulle må efter några månader. Även om det känns omöjligt att avsluta relationen kan det vara bra att försöka ta ett steg utanför den och se på den utifrån.Resonera kring relationen med dig själv eller med en vän.

Monica Emanell, leg. Psykolog, leg. Psykoterapeut
www.kbtemanell.se

[subscribe2]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.