(Svenska) Hur ska jag hantera min snälla men klängiga partner?

(Svenska) Hur ska jag hantera min snälla men klängiga partner?

Hur ska jag hantera min snälla men klängiga partner?

Ibland kan vi träffa någon som vi tycker är snäll och bra på alla sätt men som är för ”på” vilket vi tyvärr inte alltid uppskattar.

Om du känner igen dig i beskrivningen ovan fundera på och testa följande:

– Fundera på om det har hänt tidigare och hur du har gjort då?

– Om du har tidigare har valt bort ”snälla och känslomässigt tillgängliga” personer, har du istället varit singel oftast eller har du fastnat för känslomässigt otillgängliga personer (som prioriterat arbete, olika typer av missbruk, kompisar, sport etc.)?

– Fundera på dina anknytningsmönster (se mina tidigare artiklar om anknytning) och om anledningen till att du inte får till dina relationer kan vara kopplad till det.

– Testa att fortsätta träffa din partner ett tag till och utvärdera efter varje date hur du mår. Om du känner dig glad, gå igenom varför, får din partner dig att skratta, vara avsappnad, slippa oroa dig för att bli lämnad?

– Ge din partner struktur, det är ångestdämpande och kommer att minska på ”klängighetsbeteenden”. Om du inte kan eller vill träffas under hela kommande vecka, säg ”jag har mycket i veckan men vill gärna träffa dig på lördag, vad tror du om en middag då?”

– Om du har svårt att boka saker för att du känner dig låst, gör det i alla fall lite, det kommer att få din partner att känna sig mer avslappnad och sannolikt ge honom/henne mer ”personlighet” vilket kommer öka din attraktion till honom/henne.

– Om du inte vill höras varje dag, var tydlig och förutsägbar. Om det är söndag, säg t.ex. ”jag har mycket nu men vi kan höras på onsdag och bestämma när vi ska träffas på lördag”.

– Om det låter tråkigt och fyrkantigt, tänk att det gynnar dig själv att lugna din partner och göra honom/henne mer attraktiv för dig, vilket i slutändan kan leda till att du faktiskt ”känner” för att vara med någon som är bra för dig.

Monica Emanell, leg. Psykolog, leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.