(Svenska) Hur ska jag hantera min svartsjuka partner?

(Svenska) Hur ska jag hantera min svartsjuka partner?

Hur ska jag bemöta min svartsjuka partner?

Om du har eller har haft en svartsjuk partner är du kanske i början, ovetande om vad som väntar, t.o.m. lite smickrad över att han/hon verkar så intresserad av dig. Du märker dock efter ett tag nackdelarna som innebär att du ofta blir utfrågad och att du antagligen känner dig kontrollerad. Som jag har skrivit flera gånger tidigare reagerar vi människor ofta kortsiktigt när vi upplever en jobbig känsla. Det innebär i det här fallet att du antagligen i början snällt svarar på de frågor din partner ställer. Det kan ofta röra sig om frågor kring dina fördetta partners. Frågorna kan  även bli intima. Ibland kanske du skulle föredra att inte svara på dem men du gör det för att din partner vill det och för att du kanske hoppas att frågorna då kommer att upphöra.

Tyvärr blir det oftast tvärtom. Ju mer information en svartsjuk person får om sin partners föredettingar, desto mer svartsjuk blir han/hon. Dessutom handlar svartsjuka (om det inte finns objektiva anledningar till svartsjukan) om låg självkänsla. Därför behöver den som är svartsjuk jobba med sin självkänsla i stället för korsförhöra sin partner.

 Du kan bemöta din svartsjuka partner genom att säga något i stil med:

– Jag kan berätta kortfattat om de relationer jag haft tidigare men jag tycker inte att det är sunt för oss och vår relation att vi diskuterar intima detaljer.

Om din partner insisterar upprepar du samma sak med avslutet ”jag kommer inte att diskutera intima detaljer om mina tidigare relationer”.

– Jag flörtade inte med mannen/kvinnan i baren och jag har ingen aning om vem han/hon är. Med tanke på att vi brukar fastna i den här typen av diskussioner, kommer jag nu inte att prata vidare om mannen/kvinnan i baren.

– Se till att försöka stå på dig även om din partner blir arg. Hur arg han/hon är blir är lösningen inte att du tvingas bli korsförhörd, det blir varken bättre för dig, din partner eller relationen.

Monica Emanell, leg. Psykolog, leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.