Hoppa till innehåll

Hur ska jag klara av att fira jul utan att överäta?

Hur ska jag klara av att fira  jul utan att överäta?

Mat är ofta en central faktor kring jul och jul firande. Det pyntas och det lagas mat och sedan umgås man ofta under måltider och småäter mellan måltider. Om du redan har en ätstörning eller problem med överätning är det lätt att de problemen aktiveras kring julen.

En annan vanlig anledning till att du överäter är om du inte trivs med de möten med familj och släkt som du har under julen. Om du t.ex. känner dig överkörd av någon och det parallellt med överkörnings situationerna finns mat är det nära till hands att du överäter eller hetsäter.

Mitt råd om du ofta överäter eller hetsäter under julen är:

1.  Gör upp en matplan som är rimlig, dvs. se till att inte planera att äta bara knäckebröd om du egentligen tycker om allt som serveras.

2. Planera att äta dina måltider med jämna mellanrum så att det inte går åtta timmar mellan dina matintag (det bäddar för överätning).

3. Om du tycker om sötsaker, boka in en i förväg planerad mängd sötsaker, gå gärna och gör något efter det så att det blir ett avbrott; ta t.ex. en promenad eller ring ett samtal.

4. Identifiera potentiella stress faktorer, t.ex. familjen samtalar ofta om ämnen som får dig att känna dig i underläge, din förälder kanske pikar dig eller säger meningar som får dig att känna dig överkänslig eller värdelös.

5. Planera i förväg hur du ska hantera stress situationerna om de inträffar. Bestäm  t.ex. vad du ska säga till dina föräldrar om de får dig att känna dig värdelös. Gå igenom vad du brukar säga och om det oftast förvärrar situationen för dig känslomässigt, bestäm ett annat tillvägagångssätt.

6. Planera varje juldag i taget i förväg när det gäller både mat och aktiviteter. Se till att boka aktiviteter som du vet är ”säkra kort” känslomässigt, dvs. de får dig att må bra långsiktigt (dvs. inte överätning eller överkonsumption av alkohol).

Monica Emanell, Leg. Psykolog, Leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.