(Svenska) Hur ska jag klara av att avsluta min destruktiva relation med min narcissistiska gifta partner?

(Svenska) Hur ska jag klara av att avsluta min destruktiva relation med min narcissistiska gifta partner?

Hur ska jag kunna avsluta min destruktiva relation med min narcissistiska gifta partner?

Om du har en relation sedan en tid tillbaka med en gift narcissistisk partner kan det vara lätt att fastna i ett destruktivt ekorrhjul som kan pågå länge. En narcissistisk person som kräver uppmärksamhet och prioriterar sina behov går som en pusselbit ihop med en person som bortprioriterar sina behov. En av er är van vid att tänka på sig själv och den andra av er är van att tänka på andra. Det här är en kombination där det ofta uppstår attraktion.
Förutom att det är jobbigt nog att du har fastnat för en narcissist, blir det extra jobbigt om narcissisten är gift.
Relationen kommer sannolikt att bli plågsam för dig och du kommer att pendla mellan hopp och förtvivlan. Narcissistens vanliga mönster av att vara känslomässigt otillgänglig och det blir ännu värre om han/hon är gift. Narcissister har ofta inga problem med att ljuga vilket kommer att ge dig ångest. Om du har försökt tala om för narcisssten hur du känner kommer sannolikt samtalet att vändas till att du är jobbig och krävande. Processen tills du kommer fram till at du måste avsluta relationen kan vara lång och ångestfylld. Du kanske känner dig tvungen att avsluta relationen för att överleva psykiskt. Narcissisten kanske har dränerat din energi i en sådan omfattning att du knappt känner att du fungerar i dina vardag.

Om du har bestämt dig för att lämna din gifte narcissist är mitt råd:

– Se till att inte ge efter för impulser att skrika ut allt du känner för narcissisten. Det kommer inte att väcka empati, snarare förakt. Dessutom ger du narcissisten kontroll, han/hon får information kring var du befinner dig känslomässigt vilket är ångestdämpande.
– Jag upprepar ännu en gång att du inte ska försöka ”hämnas” genom att tala om hur hemsk narcissisten är. Även om det kortsiktigt får dig att känna
dig i överläge är det en tidsfråga innan du sitter fast igen.
– Se till att börja bygga upp ditt liv med vänner och fritid.
– Om du inte kan bryta, börja undvika narcissisten och fylll ditt eget liv med beteenden som får dig att må bra i vanliga fall.
– Även om du inte tror det i början är det en tidsfråga innan du känner dig bättre eftersom ingen dränerar din energi och får dig att känna dig värdelös.
– När du har gjort ovan nämnda under en tid och du känner dig bättre, avsluta kontakt med narcissisten.
– Du kan antingen skicka ett sms om att du vill klippa banden eller vare gång narcissisten föreslår något säga att du är upptagen.
– Undvik att gå med på att ta en fika och prata med narcissisten, risken är stor att du fastnar.
– Om du träffar en ny partner och pga. det orkar avsluta relationen med narcissisten, se till att din nya partner inte är narcissist.

Monica Emanell, leg. Psykolog, leg. Psykoterapeut
www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.