Hoppa till innehåll

Hur ska jag sluta hoppas på att min narcissistiska eller psykopatiska partner kommer att förändra sig?

Hur ska jag sluta hoppas på att min narcissistiska eller psykopatiska partner kommer att förändra sig?

Läs tidigare texter om psykopati hos en partner.

En vanlig fälla som många av oss faller i är att vi hoppas att kunna förändra vår partner. Vi kanske redan i början av relationen konstaterar att  vår partner har en del oacceptabla drag men när vi känner oss förälskade (vilket innebär en sorts drogtillstånd), har vi en tendens att sopa ångestframkallande tankar under mattan.

Det är generellt inte bra att gå in med inställningen att vilja förändra sin partner, men om din partner dessutom har narcissistiska eller psykopatiska drag bäddar det för en relation där du sannolikt kommer att må dåligt.

Mitt främsta råd om du är i en relation med en narcissist eller psykopat är att ta itu med dina tendenser att få upp förhoppningen om en bra relation när din partner är bekräftande. Det här är svårt därför och du kanske letar efter detaljer i den nya situationen som är unika och som du tänker talar för att den här gången kanske din partner har förstått att han inte ska bete sig sårande.

Narcissisten kan i enstaka fall börja jobba med sina brister. Exempel är om han/hon riskerar att bli lämnad efter ett långt äktenskap etc., men i de flesta fall kommer inte narcissisten och absolut inte psykopaten att ändra sig.

Himmel och helvete relationer består ungefär av några få procent himmel och resten helvete.

Försök att börja jobba med att:

– Acceptera att du älskar himmel perioderna men att du i alla fall måste börja tänka på hur du ska göra med relationen om den får dig att må för dåligt. Utvärdera hur relationen har fått dig att må det senaste halvåret.

– Tänka ” jag känner mig attraherad av min partner och jag älskar himmel perioderna, men de är inte värda att jag går under känslomässigt”.

– Tänka på att de jobbiga känslomässiga situationerna som ni har i relationen har effekten som när man tillsammans går igenom en kris, vilket kan ha effekten att du känner dig ännu mer bunden vid din partner

– Se till att ha kontakt med människor som får dig att må bra. Framför allt psykopaten kommer aktivt att jobba på att du ska såga av de sunda grenar du sitter på.

– Skriva ner bra egenskaper med dig själv och/eller fråga andra som står dig nära.

– Läsa de positiva egenskaperna och observera vilken effekt narcissisten/psykopaten har när han/hon försöker få dig att tycka att du är värdelös.

– Se till att behålla dina fritidsintressen och beteenden som långsiktigt får dig att må bra.

– Om du inte kan lämna relationen, bygg upp dina relationer med vänner och intressen igen utan att informera din partner och lämna relationen när du känner dig lite starkare.

Monica Emanell, leg. Psykolog, leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.