Hoppa till innehåll

Hur ska jag uppskatta min partners goda egenskaper mer?

Hur ska jag uppskatta min partners goda egenskaper mer?

Ibland kan det vara så att vi har en partner som vi är rätt nöjda med, men vi hakar upp oss på småsaker och kommer plötsligt på oss själva att vi bara kritiserar och gnäller på honom/henne.
Vi människor har en stor förmåga at vänja oss vid olika situationer. Det här är bra när något jobbigt händer, men tyvätt gäller samma regel när något bra händer. Med andra ord kan det vara lätt att uppskatta vissa egenskaper hos en partner, men efter ett tag tar du dem för givet och tänker inte på hur vitktiga de är för ditt välmående.

Om du känner igen dig själv i ovan nämnda, testa följande:

– Säg en bra sak per dag till din partner. Det kan handla om att visa uppskattning för att han/hon har handlat något i matväg som du tycker om, att han/hon är snäll, skapar god stämning, är bra på att skapa mysig stämning hemma, är trevlig att umgås med etc.

– Försök varje dag att skriva ner tre saker som du tycker att din partner tillför i ditt liv. Det kan handla om att han/hon är bra på att hitta på trevliga aktiviteter, han/hon är oftast på bra humör, han/hon vill ofta umgås med dig etc. (Läs mer i ACT with love av Russ Harris).

– Om din partner låg på dödsbädden, vad skulle du vilja säga till honom/henne att du har uppskattat mest? (Läs mer i ACT with love av Russ Harris)

– Tänk tillbaka när ni träffades, vad tyckte du mest om hos din partner? (Läs mer i ACT with love av Russ Harris).

– Observera din partner när ni umgås med andra och fundera på vad du ser för egenskaper som du uppskattar?

Monica Emanell, leg. Psykolog, leg. Psykoterapeut
www.kbtemanel.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.