Hoppa till innehåll

Hur stöttar du din pojkvän/flickvän eller vän som är självkritisk?

Hur stöttar du  din pojkvän/flickvän eller vän som är självkritisk?

Ibland kan det vara svårt att stötta en person som är självkritisk. Du kanske vill väl men vet inte vad du ska säga eller du kanske i all välmening säger något som uppfattas som obekräftande vilket kan leda till besvikelse och ilska.

Här kommer några förslag på vad du kan säga för att stötta t.ex. din partner eller din vän som är självkritisk:

1. Börja  med att bekräfta din vän känslomässigt. Du bekräftar t.ex.  genom frågor och genom att sammanfatta det din vän har sagt. Om du ger råd på en gång kan det ibland uppfattas som obekräftande.

2. Försök titta på hur din vän kan försöka stå ut med de jobbiga känslorna utan att undvika dem. Att lära sig att stå ut med jobbiga känslor är en viktig del i hur man blir bättre på att hantera sina känslor. Poängen är inte att stå ut för att späka sig själv utan för att det ibland inte går att göra något åt det jobbiga eller det kanske inte går att göra något åt det jobbiga just då.

3. Försök titta på om det finns några underliggande känslor som trycker under självkritiken; det kan handla om rädsla eller ledsenhet.

4. Hjälp din vän att se tillfällen när han/hon har lyckats. Här hjälper du till med att ta ett steg bort från situationen. Risken när man är upprörd över en situation är att man blir insnöad i den.

5. Hjälp din vän att fundera på hur han/hon skulle bete sig om han/hon hade empati med sig själv.

6. Hjälp din vän att identifiera sina tankefällor (läs i mina tidigare texter om tankefällor).

7. Uppmuntra din vän att skriva ett brev till sig själv och då uttrycka empati.

8. Slutligen kan du be din vän fundera hur han/hon skulle stötta en vän. Det är också ett sätt att kliva ut ur situationen och titta utifrån med distans.

Monica Emanell, Leg. Psykolog, Leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.