Hoppa till innehåll

( Hur yttrar sig tankefällan ”att plocka ut händelser ur ett sammanhang”?

Hur yttrar sig tankefällan ”att plocka ut händelser ur ett sammanhang”?

De flesta människor kan känna igen sig i att de tänker i termer av tankefällor ibland. En tankefälla innebär att du tänker på ett sätt som ofta inte behöver stämma överens med hur det verkligen är utan du blir lurad av dina egna tankar till att känna dig dum, värdelös, utanför etc.

När du har tankefällan ” plocka ut händelser ur ett sammanhang” leder den till att du känner dig misslyckad. Den går ut på att du te.x. efter ett långt samtal under en intervju hakar fast dig vid någon mening som du tycker att du borde ha uttryckt på ett annat sätt. Det här kan leda till att du ältar intervjun hela kvällen och att du till slut är övertygad om att du gjorde bort dig och att du inte kommer att få jobbet.

Det kan också handla om vardagliga samtal på jobbet eller i skolan där du inte kan sluta älta vissa uttalanden du har gjort vilket ofta kan leda till att du får ångest över att du kommer att bli utskrattad eller att andra inte kommer att vilja umgås med dig längre.

Om du känner igen dig i den beskrivna tankefällan är det första steget att identifiera att du kanske använder dig av tankefällor.

Gör sedan en lista med konkreta saker som talar för och mot att ditt uttalande skulle vara en sådan katastrof som du känslomässigt upplever att det är.

Prata även gärna med någon du litar på för att få ytterligare hjälp att bena ut vad som verkligen är oroväckande och vad som är din egen tankefälla.

Monica Emanell, Leg. Psykolog, Leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.