(Svenska) Jag är orolig för att min man/fru ska dricka för mycket på Nyårsafton och förstöra kvällen

(Svenska) Jag är orolig för att min man/fru ska dricka för mycket på Nyårsafton och förstöra kvällen

Jag är orolig för att min man/fru ska dricka för mycket på Nyårsafton och förstöra kvällen

Om du har en man/fru som är oförutsägbar när det gäller alkohol och som dricker för mycket kan det vara speciellt jobbigt inför fester.

Om din man/fru har problem med alkohol, men bara ibland handlar det sannolikt om ett alkoholmissbruk. Det utmärkande vid alkoholmissbruk är att det kan gå bra långa perioder men när det väl blir fel så blir det väldigt fel. Den drabbade förnekar ofta sitt probem vilket de flesta med alkoholproblem gör men när det handlar om missbruk blir ofta även du som partner lurad under lång tid. Det beror på att man kanske fortfarande tänker att om en människa har alkoholproblem som sker alkoholkonsumtionen ofta.

Typiska tillfällen då personer med alkoholmissbruk kan dricka för mycket är fester. Då kan det vara motiverat att dricka, alla dricker och då kan den drabbade ofta lättare intala sig själv att det är ok. Alkoholkonsumtionen leder dock ofta till att du som partner blir besviken, arg och kanske bortgjord då din partner kanske har sagt eller gjort något olämpligt.

En jobbig faktor för dig som partner är att du aldrig riktigt kan slappna av när du ska ha trevligt på en middag eller fest då du aldrig vet hur kvällen kommer att sluta.

Ett första steg för dig kan vara att du försöker ta ett steg bort från situationen känslomässigt (så mycket du kan) och börja observera och registrera hur din man/fru beter sig. Försök koncentrera dig på att observera istället för att hoppas på att problemet kanske har försvunnit av sig självt. Nästa steg kan efter en period vara att du väljer en lugn situation när du kan sammanfatta dina iakttagelser för din man/fru, var då även beredd på att bli bemött av förnekelse och kanske ilska.

Försök att inte ställa till med en scen dagen efter festen då din man/fru sannolikt är full av skam och ångest.

Upprepa vid flera tillfällen samma procedur tills du landar i hur du vill gå vidare. Det kan vara så att du till slut behöver ställa ett ultimatum där du kräver att din partner börjar jobba med sina alkoholproblem om ni ska fortsätta er relation.

Se till att även ett sådant samtal sker när du noggrant har planerat vad du vill säga så att samtalet inte förvandlas till pajkastning då det inte gynnar varken dig eller er relation.

Monica Emanell, Leg. Psykolog, Leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.