Hoppa till innehåll

Jag blev illa behandlad och tänker att det var fel men jag känner inget – Fall exempel

Jag blev illa behandlad och tänker att det var fel men jag känner inget – Fall exempel

Om du har haft en jobbig uppväxt är det inte ovanligt att du kan prata om allt som har hänt som om du beskriver naturen omkring dig när du åker bil. Den här strategin är bra att ha under en svår uppväxt därför att du ofta är hjälplös när du är liten. Därför skulle det bara ta onödig energi att känna hur jobbigt du har det, en överlevnads strategi kan vara att du stänger av dina känslor och harvar på i uppförs backe. Problemet är att när du växer upp och har kontroll över ditt liv är det här ingen bra strategi längre, men vid det laget är din hjärna så van vid att gå framåt utan att känna efter, så du behöver medvetet jobba med att lära om din hjärna.

En viktigt anledning till att du lägger ner tid på att öva upp förmågan att identifiera och hantera dina känslor är att du då även kan öva på att få empati för dig själv.

Här kommer ett fall exempel detta: (läs min text om hur du kan hantera det här problemet).

Ina har ett arbete som hon är nöjd med men hon har dagligen stark ångest. Hon är mån om att vara lätt att ha att göra med, att hjälpa andra och hon är mån om att prestera på sitt arbete. Hon har en hemlig rädsla att hon när som helst kommer att misslyckas på sitt arbete och att hennes chefer kommer att ångra sig att de trodde att hon skulle klara av de nuvarande arbetsuppgifterna. Ina pressar även sig själv till att prata mycket, hon tar ansvar för konversationen när hon pratar med andra och hon är livrädd att andra ska tycka att hon är tråkig, misslyckad och värdelös.

Ina är uppvuxen i en familj där pappan var snäll men undergiven i relationen till sin fru. Han sade ingenting när mamman ständigt kritiserade Ina och bestraffade henne när hon inte presterade och betedde sig som mamman ville. Mamman var upptagen av vad alla andra skulle säga, fasaden var viktig för henne. Efter möten med andra fick Ina alltid höra att hon hade pratat för lite eller för mycket eller om fel saker och att hon verkade dum eller konstig. Om Ina presterade inte fick topp resultat blev mamman arg och utsatte Ina för kyla som kunde vara i flera dagar ibland. Mamman var aldrig nöjd och pappan sade ingenting.

Inas sätt att försöka vara till lags var att prestera. Hon presterade och fick goda resultat men hade ofta ångest. Hon har haft ångest hela sitt liv och hon är självkritisk. Hon kan ofta inte ens vara glad när det går bra på jobbet med ett projekt utan hon känner mer än lättnad över att hon inte har misslyckats.

Lina ser inte att hon är självkritisk och oempatisk mot sig själv. Hon kan heller inte känna empati med sig själv när hon tänker på sin uppväxt. Hon tänker att det var hemskt men hon känner ingenting. Däremot är hon van vid att känna självförakt och ångest.

Här är ett exempel på varför en del personer har svårt att känna empati med sig själva.

Om du är drillad att tänka föraktfulla tankar om dig själv och känna förakt och skam för dig själv så kommer du att bli bra på det. Nästa steg är att försöka få hjärnan att tänka och känna på ett annat sätt.

Monica Emanell, Leg. Psykolog, Leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.