Jag får ångest av att sommaren närmar sig

Jag får ångest av att sommaren närmar sig

Jag får ångest av att sommaren närmar sig

En del människor känner mer energi och glädje när våren kommer medan andra får mer ångest. Ångesten kan handla om:

– Tankar att man måste klä sig mindre vilket du kanske inte har lust med pga. viktångest.

– Tankar att ännu en sommar är här och att inget i ditt liv har ändrats till det bättre. – Oro kring vad du ska göra eftersom du är singel och alla andra verkar ha en pojkvän/flickvän.

– Tankar av att du är misslyckad för att alla andra verkar glada och fulla av energi.

– Tankar att du borde vara glad för att det är ljust och varmt men att du inte är det.

En början kan vara att du identifierar varför du får ångest för att du annars bara blir översköljd av en diffus känsla och psyket får mer ångest av att inte veta vad ångesten handlar om. Försök sedan gå igenom hur du kan hantera de olika tankarna. Du kanske t.ex. behöver göra en mer konkret plan inför vad du ska göra på semestern, jobba med acceptans kring din kropp, jobba med tankefällor t.ex. jag kommer aldrig få en rolig sommar med en partner utan jag kommer alltid känna mig ensam och utanför, jobba med tankefällan att  jämföra dig med andra. Du vet inte om alla du ser är så glada, det du ser är bara det de vill visa och för det andra. Vidare kanske du behöver söka upp situationer och människor som du har mer gemensamt med tanke på hur din livssituation ser ut just nu, det finns många som känner som du och du kommer känna dig mindre ensam om du har fler att prata med som känner likadant.

Det här var exempel på hur du kan tänka om du känner ångest inför sommaren. Ångesten är såklart individuell och kan handla om många faktorer men det här var bara exempel på hur det kan se ut då jag träffar många människor som får ångest vid runt den här perioden på året.

Monica Emanell, Leg. Psykolog, Leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.