Hoppa till innehåll

Jag förväntas vara förälder åt min mamma

Jag förväntas vara förälder åt min mamma

I den bästa av världar ska föräldrar finnas där för sina barn både praktiskt och känslomässigt. Tyvärr är det ofta inte så. Ibland kan barn från tidig ålder tvingas vara föräldrar åt sina föräldrar pga. olika orsaker. Föräldraskapet kan ibland fortsätta i vuxen ålder.

Om du har hamnat i en roll där du som vuxen  känslomässigt får ta hand om din mamma är mitt råd:

– Fundera på vad som vidmakthåller din ”ta hand om” roll. Är det du som frågar hur din mamma mår därför att du innerst inne hoppas på att det ska få henne att ställa samma intresserade frågor till dig?

– Känner du dig ofta glad när du ska träffa din mamma och sedan besviken och ledsen efter ert möte?  Fundera på vad som som gör att du får en negativ känsla.

– Sluta fråga din mamma hur hon mår. Börja prata om dig själv och se vad som händer.

– Om samtalet om dig själv dör ut pga. brist på frågor och intresse, prata istället om praktiska saker. Utvärdera din känsla efter ert samtal.

– Om din mamma ber dig om tjänster, gå igenom vad du orkar hjälpa till med och undvik att svara på en gång, utan be att få återkomma.

– Om din mamma väcker skuldkänslor för att hon går in i en offerroll och det triggar dig till att hjälpa till, observera detta och försök att inte agera på dina impulser.

– Bestäm dig för att inte ge efter för dina skuldkänslor under en period på en vecka och se vad som händer.

Monica Emanell, Leg. Psykolog, Leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.