(Svenska) Varför blir jag attraherad av fel personer?

(Svenska) Varför blir jag attraherad av fel personer?

Jag  kommer nu ge ett exempel på vad som kan hända i en relation när du har en övergivenhetsschema:

Du är ute en kväll och möter en fanatstisk person som du omedelbart känner dig attraherad av, (10 på enskala från 0 till 10). Ni har en passionerad relation  oh du kan inte tänka på något annat. Ett stort problem som du försöker att inte tänka på är dock att din partner är gift och han/hon är bara tillgänglig på ett oförutsägbart sätt. Du kan få ett samtal när som helst och med kort varsel på förslag om möten, vilket gör att du får svårt att planera ditt liv. Men eftersom du är väldigt förälskad är du benägen att avboka vänner och åtaganden mer och mer för att vara tillgänglig. Efter ett tag avstår du ofta från att överhuvudtaget boka saker för att ha tiden ledig ifall att din partner vill träffas då. Du vet kanske egentligen att dina uppoffringar inte är bra för dig men du känner dig hjälplöst förälskad och har dessutom förhoppningar o att ju mer din partner träffar dig, desto större sannolikhet att han/hon fäster sig och slutligen lämnar sin man/fru. Du börjar kanske även bli isolerad känslomässigt då du inte kan prata med så många om din situation då dina vänner försöker tala om att det du gör inte är bra vilket bara leder till att du blir arg på dem.  Om ovan nämnda situation fortsätter under en lång tid, desto mer kommer du sannolikt att känna hopplöshet, ilska, ledsenhet etc. Du hoppas dock i alla fall på att din partner snart kommer att välja dig.

Om du har ett övergivenhetsschema kommer du sannolikt att ha svart att ta dig ur den här relationen. Upplevelsen av att din partner ibland är tillgänglig, men mest otillgängli är något du känner igen från din uppväxt. Du mår som en prins ibland men om du analyserar hur ofta, så kommer du sannolikt fram till att dethandlar om ca. 5-10 procent av tiden. Resten av relationen handlar om jobbiga känslor som sliter ut dig känslomässgt och tar bort den eventuella självkänsla du hade från början.

Ibland händer det att din partner kanske lämnar sin fru/man, men enligt min erfarenhet är det vanligare att det inte händer. Det som i stället ofta händer är att du fortsätter relationen tills du är så urholkad av ångest och ledsenhet att du inte orkar fortsätta utan försöker frigöra dig genom att resa bort, flytta, byta jobb etc.

När du lyckas ta dig ur en ovan beskriven relation är det vanligt att du har en sådan ångest bara vid tanken på hela relationen att du bestämmer dig för att inte på börja fler relationer med tanke på att de alltid blir så jobbiga. Du kanske konstaterar att relationer inte är något för dig. Du är singel länge,, ibland i många år. Till slut kanske du träffar en ny person som du blir oerhört attraherad av, men om du inte har jobbat med dig själv och dina övergivenhetsmönster, är det risk för att du hamnar i samma känslomässiga karusell där dina övergivenhetsscheman aktiveras och håller dig kvar i en destruktiv relation.

Det här var ett exempel på hur du pga. ditt övergivenhetsschema kan hamna i en ond cirkel. Det finns fler mönster du kan hamna i pga. ditt schema, det här var ett exempel. Den goda nyheten är att du kan frigöra dig från de onda cirklar du hamnar i. Jag kommer snart att skriva mer om det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.