Hoppa till innehåll

Jag har svårt uppskatta saker i livet om jag inte har en relation

Jag har svårt att uppskatta saker i livet om jag inte har en relation

De flesta av oss vill vid någon punkt i livet ha en fast relation. Du kanske känner dig ensam och utanför utan en relation, du kanske är orolig att alla i din närhet utom du ska stadga sig varpå du inte kommer ha någon att umgås med, du kanske har en bild av att du är misslyckad om du inte har en relation etc.

Om du känner igen dig i ovan beskrivna situation är mitt råd följande:

– Gå igenom hur dina relationer har sett ut och fundera på varför de inte har fungerat. Om du inte får till en relation alls, fundera på varför.

– Om du är fixerad vid att få till en relation är risken stor att du, när du väl träffar en potentiell partner, ger upp allt annat och kör över dina behov för att anpassa dig efter den andra personen. Det måste du sluta med. Psyket tycker om en balans mellan olika livsområden. Om du satsar allt på ett kort ger di ditt psyke signaler om att det ”måste” fungera till varje pris och då är risken stor att du börjar köra över dina behov.

– Fundera på vad du tycker om eller brukade tycka om att göra på din fritid. Se till att införa sådana beteenden även om du inte har lust till det. Det kan handla om att lära dig mer om viner, choklad, gå en kurs i franska etc.

– Anslut dig till en internet dejting sajt (även om du inte har lust till det). Bestäm dig för att avsätta tid för en kort fika då och då med en internet dejt.

– Se till att träffa dina vänner.

– Tänk hur du skulle leva om du hade en relation och försök kopiera den livsstilen så mycket det går.

– Du behöver inte försöka tvinga dig själv till att tänka mindre på att du vill ha en relation, däremot behöver du fundera på vad som inte har fungerat samt införa en del nya beteenden i ditt liv.

Monica Emanell, leg. Psykolog, leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.