Hoppa till innehåll

Jag hetsäter ofta och/eller jag känner mig tjock när jag har träffat mina föräldrar

Jag hetsäter ofta eller jag känner mig tjock när jag har träffat mina föräldrar

En del personer personer med ätstörningar upplever att de har bra relation till sina föräldrar. Min erfarenhet om ätstörningen inte ger med sig torts att du jobba med den är dock att det kan vara bra att du tittar på dina relation med dina föräldrar, speciellt den förälder du har närmast kontakt med, oftast din mamma.

Om du upplever att du ofta mår extra dåligt pga. din ätstörning när du har träffat dina föräldrar är mitt råd:

1. Ofta har du svårt att uttrycka känslor om du har en ätstörning, du kanske även har svårt att identifiera dem. Fundera därför på vad dina föräldrar sade till dig under ert möte, ställde, de krav, var de besvikna på något du gjort eller inte gjort, gav de dig skuldkänslor etc.?

2. Fundera sedan på hur din respons till dem var, hade du tendens att bli till lags inställd, bråkade du med dem varpå du framstod som den som alltid ställer till med besvär och bråk och är jobbig?

3. Fundera på om du tar emot tjänster av dina föräldrar, men till priset att du sedan känner dig tvungen att göra som de vill?

4. Fundera på om de har åsikter kring när att man unnar sig saker; tycker de att man bör bara äta nyttigt, att godisätande innebär dålig karaktär, att man ska gå upp tidigt på morgonen; ger de generellt signaler om att du är lat om du inte presterar?

5. När du har gått igenom allt ovan, fundera på om du kan försöka göra mer som du vill även om det innebär skuldkänsor?

6. Inför beteenden som du har valt, stå ut med skuldkänslan,  försök uttrycka din åsikt, säg nej när du inte vill något.

7. Utvärdera en gång i veckan hur ditt nya sätt går och det påverkar dig känslomässigt samt om din ätstörning påverkas åt något håll.

Monica Emanell, Leg. Psykolog, Leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.