Hoppa till innehåll

Jag inbillar mig att jag kommer sluta känna mig som en bluff om jag presterar mer

Jag inbillar mig att jag kommer sluta känna mig som en bluff om jag presterar mer

Läs mer om självkänsla i mina tidigare texter.

Ett vanligt drag hos dig som har låg självkänsla och presterar mycket är att du tänker att du kommer att bli av med din känsla av att vara bluff om du presterar lite till. Du fastande kanske i det ekorrhjulet av tankar redan när du gick i skolan och presterade men det kan också vara så att du hamnade i prestations ekorrhjulet när du började jobba.

Om du har en inneboende rädsla för att framstå som en bluff är det vanligt att du har svårt att säga nej till arbetsuppgifter eller be någon annan att göra dem. Om du får bekräftelse på att du presterar bra är det vanligt att du pustar ut tänker att det gäller att jobba på så att andra inte ska inse att de har misstagit sig när de trodde att du var duktig. Du kan också tänka att det är en tidsfråga innan andra märker att du bara har glidit fram av en slump men att du egentligen inte kan så mycket. Rädslan tvingar dig att prestera mer och försaka dina nöjen och ibland din sömn. Den onda cirkeln vidmakthålls eller förvärras av att du ofta blir mer och mer orolig för att misslyckas ju mer du kör över dina behov. Du hanterar din rädsla genom att prestera mer och kör över dina behov mer vilket leder till att rädslan för att misslyckas och avslöjas ökar.

Ditt strategi att bryta den onda cirkeln är att du måste försöka gå emot din lust att prestera mer och istället börja fundera på hur du kan tillgodose dina behov mer. Du kommer på sikt att märka att din rädsla för att misslyckas kommer att börja mattas av.

Monica Emanell, Leg. Psykolog, Leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.