Hoppa till innehåll

Jag kan inte sluta älta hur mina föräldrar behandlade mig och jag känner mig ständigt arg

Jag kan inte sluta älta hur mina föräldrar behandlade mig och jag känner mig ständigt arg

Om du har haft en jobbig bakgrund är det inte så konstigt om du känner ilska. Tvärtom kan det vara bra, speciellt om du har varit tvungen att anpassa dig efter andras behov och tryckt ner din ilska. Vissa kan dock ”fastna” i sin ilska vilket kan göra att de inte kan sluta älta hur deras föräldrar har behandlad dem. Ältandet och den ständiga ilskan kan i sin tur leda till bitterhet och dåliga relationer där andra kan bli drabbade.

Om du är känner igen dig i beskrivningen ovan är mitt råd:

– Om du fortfarande har kontakt med dina föräldrar eller den förälder som du ältar, registrera om du känner dig överkörd nu i vuxen ålder.

– Om du fortfarande känner dig kontrollerad eller överkörd av din förälder, jobba med att bryta det, annars kommer du inte kunna må bättre.

– Gå igenom vad som gör dig glad och och om det finns situationer där du inte ältar.

– Om du har tankar att du vill ge igen och få dina föräldrar att må dåligt, bestäm dig för att släppa det och gör ditt eget liv så bra som möjligt. Om du tänker att du inte kan sluta tänka på att de har förstört ditt liv, tänk att det bästa du kan göra är att gå igenom vad som är långsiktigt bra för dig och försöka införa så mycket sådana beteenden som möjligt i ditt liv.

– Om du har självkritiska tankar att du inte är värd att må bra, bestäm dig i alla fall för att du ska göra saker som får dig att må långsiktigt bra.

– Om du är avundsjuk på andra som har haft det bättre, bestäm dig för att fokusera på att unna dig så mycket bra som möjligt i ditt eget liv, det kommer att hjälpa dig att sluta tänka på hur andra har det.

– Om du har blivit illa behandlad är det sannolikt att du har låg självkänsla. inrikta dig på att jobba med den.

– Om du får tankar kring att ditt liv är förstört pga. av din bakgrund, tänk att det går att göra förändringar men förutsättningen är att du tränar på att behandla dig själv väl.

Monica Emanell, leg. Psykolog, leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.