Jag känner hopplöshet för att jag återfaller i gamla destruktiva beteenden t.ex. när det gäller relationer

Jag känner hopplöshet för att jag återfaller i gamla destruktiva beteenden t.ex. när det gäller relationer

Jag känner hopplöshet för att jag återfaller i gamla destruktiva beteenden, t.ex. när det gäller relationer

Om du har försökt jobba med dig själv under en tid och blivit bättre på att hantera destruktiva tankemönster och beteenden kan det kännas hopplöst när du plötsligt inser att du har ramlat ner i gamla fällor igen efter alla dina försök att hålla dig på banan.

Det kan även leda till tankar på att alla dina försök är förgäves och att du lika gärna kan ge upp och sluta försöka.

Här kan det dock vara viktigt att du tänker på att människor inte är robotar så hur mycket du än har övat in saker kan det vara lätt att ”få återfall” i gamla beteenden. Det här kan innebära att du kanske åter inser att du har fallit för en narcissist, att du åter fallit för en person som du måste ta hand om, att du åter låtit dig köras över av samma vän, att du åter har låtit dig luras och berättat saker i förtroende som sedan slagit tillbaka mot dig etc.

Om du t.ex. plötsligt inser att du åter har valt en partner som tar för sig och kör över dig behöver du:

– Undvika att börja kritisera dig själv för att vara dum eller klantig.

– Sätta dig ner och punkta ner vad du bör tänka på dvs. vilka gränser du behöver sätta och vilka krav du behöver ställa.

– Få en överblick över hur relationen ser ut och var du behöver sätta stopp för att du mår får dåligt av relationen och avsluta den.

– Bestämma dig för att inte tro på tankefällor t.ex. att tänka att det säkert är ditt eget fel att du blir illa behandlad för att du är så jobbig.

– Om du inte kan avsluta relationen ändå välja att se att den inte är bra för dig och att du behöver lägga fokus på att samla kraft för att orka avsluta den.

Monica Emanell, Leg. Psykolog, Leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.