(Svenska) Jag känner mig tom och övergiven om jag inte träffar min nya partner hela tiden

(Svenska) Jag känner mig tom och övergiven om jag inte träffar min nya partner hela tiden

Jag känner mig tom och övergiven om jag inte träffar min nya partner hela tiden

De flesta människor känner sig glada och fulla av energi när de precis har träffat en partner som de är intresserade av. Hos en del blir det dock även plågsamt pga. en extrem rädsla för att bli övergiven. Många är lite oroliga över vad den andre tycker men hos en del kan det här bli mycket jobbigt. Om du känner igen dig i situationen att du inte kan tänka på något annat när du träffar någon och du avbokar allt bara din partner vill ses och du vill helst flytta ihop på en gång är mitt råd:

– Fundera på om du har andra faktorer i ditt liv som är viktiga eller om allt känns meningslöst utan en partner. Om det känns som att din känsla av tomhet kommer att försvinna när du har en partner behöver du leta efter fler saker som är meningsfulla.

– Se till att försätta dig i sociala sammanhang, det kan vara kurs etc. även om det känns som att det inte är roligt. Se bara till att det är något som du egentligen tycker är rätt kul men som du nu är ointresserad av därför att du helst bara vill vara med din partner.

– Gå igenom var din känsla av övergivenhet kommer från. Schemat övergivenhet (dina innersta övertygelser är att du kommer att bli övergiven och ensam) grundas på ett preverbalt stadium, dvs. innan du kunde prata, vilket gör att det känns diffust och svårt att ta på, vilket gör ångesten ännu värre.

– Identifiera att ditt övergivenhetsschema har aktiverats och gå igenom faktorer som talar mot att du kommer att bli övergiven, att du faktiskt i värsta fall kommer att överleva och fortsätta ditt liv som vanligt och träffa någon annan och att det kommer att minska om du lyckas engagera dig i andra saker som du egentligen tycker om.

– Se till att träffa en person som inte i onödan trycker på dina övergivenhets tangenter. Du ska alltså ha en person som kan boka dejt i förväg, som vet vad han/hon vill och som vill prioritera sin relation och bekräftar dig, då kommer ditt övergivenhets schema bli bättre efter ett tag.

– Försök hålla dig till det jag skrivit ovan och försök ha is i magen, tänk att ångesten till slut kommer att börja minska.

Monica Emanell, Leg. Psykolog, Leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.