(Svenska) Jag känner ofta självförakt

(Svenska) Jag känner ofta självförakt

Jag känner ofta självförakt

Självförakt är dränerande och leder till att du lätt hamnar i en ond cirkel av låg självkänsla. Självförakt innefattar att du kritiserar dig själv och ser ner på dig själv. Det leder även till att du ofta inte orkar aktivera dig med saker som kan få dig att må bättre, du kanske tom. inte vill göra saker som får dig att må bättre eftersom du tycker att du inte är värd att må bra.

Om du plågas av självförakt ofta är det viktigt att du tar reda på varför du känner som du gör. Sannolikt kommer ditt sätt att se på dig själv från din uppväxt, det gäller att du tar reda på var och av vem du har lärt dig att du ska se ner på dig själv. Det behöver inte vara så att någon direkt har sagt elaka eller kritiserande saker till dig, det kan handla om frånvaro av omtanke och omvårdnad som har gjort att du omedvetet har fått signaler om att du inte är värd att bli sedd och väl omhändertagen. Det kan även handla om att du som person inte har blivit sedd utan att det du har presterat inom något område har varit viktigt. Detta kanske även har lett till att du har blivit ignorerad eller bemött med kyla när du inte har presterat.

När du kommer fram till varför du känner självförakt är nästa steg att du börjar jobba med att få empati för den sårbara delen av dig själv (du själv som liten) som inte blev bekräftad. Om du får tag i att känna empati för dig själv kommer du sedan lättare att kunna börja behandla dig själv med omtanke nu i vuxen ålder.

Monica Emanell, Leg. Psykolog, Leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.