Hoppa till innehåll

Jag kommer att känna mig som femte hjulet på Nyårsafton

Jag kommer känna mig som femte hjulet på Nyårsafton

Det är vanligt att känslor av ensamhet blir extra påtagliga på storhelger. Julen är ofta värst eftersom den är familjeorienterad och full av traditioner. Den är dessutom tätt följd av nyårsafton då man ofta kan känna förväntningar att hitta på något. Om du inte har något att hitta på kan de jobbiga förväntningarna göra att du kanske pressar dig själv att gå på en fest eller middag som du inte har lust att gå på, bara för att kunna säga att du ska någonstans. Pricken över i-et kan vara om alternativen är att sitta ensam eller gå på parmiddag, fast du är singel. Det kan kännas som att välja mellan pest eller kolera.

Läs mer om nyårsångest här

Om du väljer att gå på parfest fast du är singel är mitt råd:

– Inrikta dig på vad du ska prata om när du berättar något om dig själv. Om du t.ex. har ett roligt jobb, prata om det.

– Tänk på att bara för att folk är par betyder det inte att de är nöjda. Människor styrs mycket av rädsla vilket innebär att de kanske klänger fast vid en dålig relation för att de tycker att det är jobbigt att vara själv och för att de kanske tror att de intekommer att träffa någon igen.

– Om du vet att ditt problem är att du har svårt att träffa någon får du tänka på att andra kanske har andra problem som de är fixerade vid. De kanske har svårt lämna en dålig relation eller de kanske inte trivs med sitt arbete vilket gör att de inte ser dig som misslyckad och femte hjulet utan som en självsäker person som vågar göra som du vill.

Monica Emanell, Leg.Psykolog, Leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.