(Svenska) Jag sitter som på nålar och väntar på min partners nästa utbrott

(Svenska) Jag sitter som på nålar och väntar på min partners nästa utbrott

Jag sitter som på nålar och väntar på min partners nästa utbrott

När du är i en relation är det normalt att du och din partner ibland blir arga på varandra. Vissa mäniskor kan dock tappa humöret utan förvarning och på ett sätt som blir jobbigt för deras partner.

Om du är i en relation där du känner ångest inför vilket humör din partner kommer att vara på i olika sammanhang är mitt råd:

Kartlägg under en vecka hur ofta och i vilka situationer din partner tappar humöret.

– Fundera på hur ofta din partner vänder sitt missnöje över saker till att det blir ditt fel?

– Registrera dina beteenden när du får ångest pga. din partners utbrott. Blir du till lags inställd? Försöker du vara extra glad för att få honom/henne på bra humör? Försöker du gå med på att allt är ditt fel bara för att han/hon ska bli nöjd? Försöker du vända ut och in på dig själv för att din partner ska sluta vara arg?

– Försök att tänka att du ska göra ett beteende experiment och använd sedan inte de till lags strategier som du brukar när din partner blir arg och börjar kritisera dig. Tänk att oftast får ångest fast du anpassar dig så egentligen har du inget att förlora på att få lite extra ångest men å andra sidan en förhoppning om att det kan bli en förändring.

– Kom ihåg att till lags beteenden mot en person som ofta är kritisk och tycker att mycket är ditt fel inte kommer att göra din situation bättre, tvärtom kommer överkörningarna av dina behov att öka.

– Om du är räddför att bli avvisad eller lämnad, tänk på att sannolikheten till det är större när du signalerar att det är ok att köra över dina behov.

Monica Emanell, Leg. Psykolog, Leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.