Hoppa till innehåll

Jag skäms och kritiserar mig själv för att jag fortsätter tro på psykopaten i min närhet

Jag skäms och kritiserar mig själv för att jag fortsätter tro på psykopaten i min närhet

Läs mer om psykopati i mina tidigare texter.

Om du har eller har haft en nära relation med en psykopat kanske du också har känt skam över att du återupprepade gånger har valt att tro på psykopaten varpå du blivit lurad igen. Det kan handla om att du blir lockad tillbaka till en relation som du mår dåligt av men det kan också handla om att pengar, tjänster etc. där du trasslar in dig i allt möjligt destruktivt. Tyvärr passar psykopaten på att trycka på alla möjliga tangenter som hindrar dig från att lösgöra dig. Det kan handla om att du lånat honom/henne pengar, att du hjälpt till med tjänster eller fått tjänster av psykopaten, att du anförtrott hemligheter som psykopaten kan berätta för andra och som du upplever kan förstöra ditt liv om de kommer fram etc.

En annan central faktor som leder till att du hamnar i en fälla är att du vänder skammen mot dig själv. Den skam som psykopaten borde känna över sitt beteende men som han/hon är oförmögen att känna sugs upp av dig och du känner skam öve ratt du låtit dig luras av psykopaten igen. Det här kan leda till att du slutar berätta för andra om hur dåligt du mår. Du är orolig att andra ska säga att du är dum som sväljer psykopatens lögner igen och att du får skylla dig själv. Om du har låtit dig luras av psykopaten i flera omgångar. kanske andra dessutom blir irriterade för att samma karusell  upprepas oavsett hur mycket tid de har lagt ner på att försöka få dig att inse att du måste klippa kontakten med psykopaten.

Det är viktigt att du står på dig och att du vägrar ta på dig känslan skam. Säg till andra som lyssnar att din psykopat är charmig och att du försöker klippa banden men att det är svårt och att du än en gång återfallit. Berätta att du vill tänka ut en ny plan kring hur du ska ta sats och klippa banden och gå igenom vad som fick dig att återfalla.

Monica Emanell, Leg. Psykolog, Leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.