Hoppa till innehåll

Jag står ut med vad som helst i en relation pga. rädsla att bli lämnad – Fall exempel – Strategi

Jag står ut med vad som helst i en relation pga. rädsla för att bli lämnad – Fall exempel- Strategi

Lea känner att hon sitter fastlåst i en relation där hennes partner Ove ganska ofta får raseri utbrott och då misshandlar henne psykiskt. Hon har vid flera tillfällen varit rädd för att han ska slå henne. Han kan få raseriutbrott om Lea gör något som han anser är fel. Han kan då stå och skrika i en halvtimme att hon har förstört hela helgen genom att hon t.ex. hyrde en dålig film. Han kan även förstöra stämningen för att han rent allmänt känner sig låg, men då blev bara stämningen tryckt och förstörd. Det var värre när han ansåg att Lea gjorde något fel, vilket han ansåg ofta. Han kunde då som sagt stå och skrika i en halvtimme varpå han vägrade att prata med henne i flera dagar. Sedan kunde det gå några dagar varpå hela scenariot upprepade sig igen.

Lea levde i flera år  med ständig ångest pga. av sin relation. Till slut sökte hon hjälp och började utveckla strategier för att hantera sin livs situation.

Hon började först försöka vänja sig vid tanken att hon kunde ha ett liv utan Ove. Först fick hon panik bara av tanken i och med hon kände att hon älskade Ove och i och med att Ove hade högre lön vilket innebar att hon kunde köpa allt hon ville ha, resa och bo i ett fint hus. Hon försökte vänja sig vid tanken att hon skulle sätta sig i en liten lägenhet i ett mindre bra område. Hon såg framför sig att hon inte skulle ha någon att umgås med på helgerna och att hon skulle känna sig misslyckad.  De här tankarna har tidigare lett till att hon inte tänkt längre men nu tog hon satte hon sig och skrev trots sin ångest ner en lista med saker som skulle vara bättre om hon lämnade Ove.

Därpå började hon titta efter lägenheter för att konkretisera ett liv efter separationen så mycket som möjligt. Därpå började hon på en dans kurs för att träffa nya människor. Hon bestämde sig för att ta ett lån för att utbilda sig till hudterapeut vilket hon länge velat men skjutit fram då hon alltid tvivlat på sin förmåga att kunna åstadkomma något själv.

Lea började även träffa sina vänner mer och hon pratade mycket om sina problem. Hon kände sig stärkt av att andra också hade genomgått separationer och kunde ge henne råd. Hon slutade även att berätta vad hon tänkte och kände för Ove och med tiden kände hon att hon började få tillbaka kraft och livslust.

Monica Emanell, Leg. Psykolog, Leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.