Hoppa till innehåll

Jag står ut med vad som helst i en relation pga. rädsla att bli lämnad – Fall exempel

Jag står ut med vad som helst i en relation pga. rädsla att bli lämnad- Fall exempel

Många människor kan känna igen sig i rädslan att bli lämnad eller avvisad av en partner som de nyligen har träffat, men upplever att känslan ändå är under någon form av kontroll. För en del som lider av övergivenhets ångest pga. en trasslig uppväxt kan dock de här situationerna bli mycket plågsamma.

Här kommer ett fall exempel på detta:

Hilda hade flera korta relationer bakom sig när hon träffade Magnus. Hon blev i regel lämnad av sina män trots att de verkade förälskade i henne i början. De uttryckte ofta att hon var snygg och snäll men sedan sade de efter ett kort tag att de inte ville binda sig.

När Hilda träffade Magnus blev även han förälskad i henne. Han var lite äldre än Hilda och tyckte från början att det var roligt att ta med henne till vänner och bekanta för att visa sin trofé. Hilda märkte att han var mer intresserad av hennes yttre än av hennes personlighet men hon var mån om att den här gången försöka upprätthålla en relation. Hon ville så gärna slippa vara ensam. De flesta av hennes vänner hade en partner och dessutom skämdes Hilda för att hon så ofta blev lämnad. Hon var övertygad om att det måste vara något fel på henne eftersom alla lämnade henne. Därför ville hon till varje pris behålla Magnus även om han visade sidor som inte var så trevliga. Han kunde t.ex. ibland ironisera henne inför andra, han kunde bli arg ofta och då frysa ut henne i dagar ibland veckor.

Hilda mådde ofta dåligt och hade ångest pga. Magnus beteende. Hon hade dock aldrig en tanke på att avsluta relationen. Tvärtom, var hon livrädd varje gång han blev arg och tänkte att den här gången skulle han säkert lämna henne. För att minska ångesten kortsiktigt gjorde hon allt han tyckte om. Hon lagade hans favoritmat, hon städade i hans lägenhet och tvättade åt honom och ibland kunde hon be honom om att han skulle sluta vara arg, vilket ofta gjorde att han blev ännu kyligare.

De här episoderna slutade med att Magnus till slut mjuknade och då sade åt henne att hon skulle tänka på hur hon betedde sig för att han inte skulle bli så arg nästa gång; med andra ord lade han hela skulden på Hilda, och Hilda var tacksam att han var glad igen.

Monica Emanell, Leg. Psykolog, Leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.