Hoppa till innehåll

Jag tappar kontrollen över min ilska och behandlar min man/fru illa

Jag tappar kontrollen över min ilska och behandlar min man/fru illa
Om du har problem med ilska så att du upplever att du ibland tappar kontrollen behöver du i detalj analysera hela scenariot. Om du har problem med ilska är det vanligt att du vill dra ett streck över hela händelsen när du inte är arg över. Du har ofta ingen förståelse för att din partner vill prata igenom vad som hände. Du kanske känner skam medvetet eller omedvetet och då är det vanligt att du vill sopa allt under mattan och gå vidare. Det är även vanligt att du blir arg om din partner insisterar på att prata igenom och berätta hur hen kände när du blev arg.
Din ilska kan ofta leda till att din partner inte vill bli drabbad av ett nytt utbrott och därför lägger band på sina känslor för att det ska vara lugn och ro. Din partner hoppas på att det inte kommer att bli fler utbrott eller att det kommer att dröja länge tills nästa utbrott.
Det dröjer sällan länge till nästa utbrott om du inte har analyserat vad din ilska handlar om. Du kommer sannolikt inte att få kontroll över dina utbrott genom att bestämma dig, även om du tror att den strategin kommer att fungera, du lurar oftast dig själv.
Om du vill få grepp om din ilska och så småningom kunna hantera den; tänk på följande:
– Gå igenom hela dagen då du fick utbrottet. Hur var din sömn, mat stress nivå? Vilka personer träffade du under dagen och vilken effekt hade de på dig?
Vad har du gjort under dagen, har du arbetat för mycket, har du haft svårt att säga nej till uppdrag, personer?
– Har du generellt för höga krav på dig själv? Varför? Titta på dina anknytningsmönster från uppväxten och se om du kan se orsaker där? Tappade dina föräldrar kontrollen över sin ilska ofta?
Blev du ofta överkörd under din uppväxt?
– Titta om det finns underliggande känslor som kommer fram i form av ilska, t.ex. sorg, ledsenhet.
– Prata med din partner om dina känslor så att hen förstår.
– Lär dig strategier för att hantera ilska, t.ex. timeout, hantera stressen innan du blir arg genom att sätta gränser, ställa krav på andra, ta pauser.
– Gå igenom hur du kan sänka kraven på dig själv.
– Ta ledigt oftare och utvärdera om det har någon effekt på din ilska.
– Ta reda på om din partners hjälplöshet triggar din ilska och fundera i så fall på varför.

Monica Emanell, Leg. Psykolog, Leg. Psykoterapeut
www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.