Hoppa till innehåll

Jag trycker ner mina behov, önskemål och känslor och låter min partner styra mig

Jag trycker ner mina behov, önskemål och känslor och låter min partner styra mig

Om du ofta redan innan du träffade din partner har haft en tendens att trycka ner dina behov och önskemål för att andra ska vara nöjda är sannolikheten stor att du väljer en man/fru som har lätt för att ta för sig och ta över i en situation. Det kan ofta handla om en person med narcissistiska drag. Det du ofta kan uppleva är att det kan kännas attraktivt i början att någon kan ta initiativ och bestämma eftersom du kanske ibland har svårt att bestämma dig. Mycket snart kan du dock uppleva att din partner styr och ställer för mycket och att ditt utrymme blir mindre och mindre.

Om du trycker ner dina behov och får dem nedtryckta av din partner kan det dels handla om att du trycker ner din vilja, dina önskemål etc., men det kan även handla om att du trycker ner dina känslor och då speciellt känslan ilska. Ofta kanske du inte har fått uttrycka ilska när du växte upp och är i vuxen ålder rädd för att din eventuella ilska kan leda till att dina partner blir arg, inger dig skuldkänslor eller lämnar dig.

Ilskan försvinner inte dock bara för att du trycker ner den. Den kan t.ex. yttra sig i form av att du blir passivt aggressiv. Det innebär att du nyper till med ironi,  genom att ignorera, genom att inte informera eller genom psykosomatisk (kroppsliga symptom). Ilskan kan dessutom till slut när du kanske får chansen börja välla fram på ett sätt så att du upplever att den aldrig kommer att försvinna.

Monica Emanell, Leg. Psykolog, Leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.