(Svenska) Jag vill vänta med att ta itu med mitt liv tills jag går ner i vikt

(Svenska) Jag vill vänta med att ta itu med mitt liv tills jag går ner i vikt

Jag vill vänta med att ta itu med mitt liv tills jag går ner i vikt

En vanlig fälla om du är fixerad vid din vikt är det är lätt att få impulser att ta itu med olika saker som är viktiga för dig, när du har gått ner i vikt. Det kan handla om börja nätdejta, köpa kläder, unna dig en solresa etc. Tanken som ofta kan uppstå är ”jag ska göra saker som jag tycker om och som får mig att må bra, bara jag går ner 4kg eller 10kg”.

Under tiden känner du dig otålig, värdelös och du kanske tänker ”hur svårt kan det vara att gå ner några kg, alla andra verkar lyckas utom jag. Jag har dålig karaktär och jag får skylla mig själv att jag inte kan ta itu med mitt liv”.

Om du känner igen dig i ovan ovan beskrivna tankesätt är mitt råd:

– Du har antagligen hamnat i en ond cirkel av ätande, maktlöshet och självförakt. Gå igenom hur du har hamnat i din onda cirkel.

– Titta på hur dina tankar och beteenden leder till mer känslor av maktlöshet och självförakt, skriv ner vad du tänker kring din vikt och vad det leder till för beteenden.

– Sätt upp ett matschema men se till att det inte blir för stelt. Om du är fixerad vid godis, inför en viss mängd godis på kvällarna. Sannolikheten är att det blir mindre än när du äter under stressade och självföraktande former.

– Ta hand om dig själv när det går dåligt istället för att bestraffa dig själv, det ökar sannolikheten att du kommer upp på banan fortare.

– Gå igenom om du generellt är självkritisk och har höga krav på dig själv, det kan vara en viktig faktor att ta itu med.

– Skriv en lista med saker du skulle vilja göra om du går ner i vikt. Bit ihop och börja beta av dem redan nu. Det kommer öka sannolikheten att du faktiskt går ner i vikt, för du kommer att må bättre.

Monica Emanell, Leg. Psykolog, Leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.