Hoppa till innehåll

Jag ville lämna min pojkvän/flickvän som misshandlar mig psykiskt igår men idag kan jag inte leva utan honom/henne – Fall exempel

Jag ville lämna min pojkvän/flickvän som misshandlar mig psykiskt igår men idag kan jag inte leva utan honom/henne- Fall exempel

En vanlig företeelse vid destruktiva relationer är att du bara känner en känsla i taget och du bygger upp dina tankar och beteenden runt den känslan.

Här kommer ett fall exempel kring hur svårt det kan vara att avsluta en destruktiv relation om du svänger mycket känslomässigt.

Lisa är tillsammans med Niclas sedan fyra år tillbaka. De träffades på en flygplats när Lisa var på väg till Paris över en helg. Niclas bjöd på en drink i baren och sade att han skulle åka på affärsresa. Han satte igång en intensiv uppvaktning då Lisa kände sig som att hon gick på moln. Hon hade känt tomhet under större delen av sitt liv. Under viss perioder kunde hon må bättre, speciellt när hon var förälskad men annars kände hon mest en underliggande nedstämdhet och tomhet. Hennes relationer brukade börja med stark förälskelse och sluta med en kraschlandning. Hon blev ofta även uttnytjad ekonomiskt. Niclas verkade i alla fall ha pengar så Lisa tänkte att hon äntligen kunde bli ompysslad, även ekonomiskt.

Niclas började dock efter ett tag att låna penga av Lisa. Han skulle t.ex. bjuda på restaurand men hae glömt sig kort, han vill  bjuda på kryssning men ville att Lisa skulle betala tills han fick ut sina pengar eftersom bankomaten krånglade. Lisa kände sig med tiden mer och mer illa till mods. När hon tog upp problemet med pengar med Niclas blev han arg och kallade henne snål. Niclas svarade ofta inte i telefonen och Lisa misstänkte att han träffade andra kvinnor. Hon kunde dock inte ta upp det med honom då han fick hemska utbrott av ilska när han kände sig ifrågasatt. Lisa hade aldrig blivit slagen men hon kände sig rädd när Niclas blev arg.

Lisa hade vid många tillfällen fått nog av Niclas och lämnat honom. Hon har känt sig helt säker på att hon kan klara sig utan honom. Problemet har varit att hon redan efter ett kort tag känner sig ensam och nedstämd och längtar tillbaka till Niclas. Lisa känner ofta tomhet och meningslöshet.

När Lisa lämnar Niclas är hon helt övertygad om att hon inte kommer att känna på något annat sätt i framtiden. När hon sedan går tillbaka till Niclas är hon helt övrtygad om att beslutet är rätt, att han har förstått hur han ska behandla henne och att de från och med nu kommer att ha en bra relation.

Lisas känslomässiga flackande leder även till att familj och vänner blir arga på Lisa vilket ökar hennes känsla av skam och värdelöshet. Hennes fokus på dessa känslor gör att hon får svårare att lämna Niclas för gott.

Det här var ett exempel på hur det kan se ut när du pendlar mycket känslomässigt och dessutom att den känsla du känner för stunden är en verklighet och en vägledning till hur du ska agera.

Kom ihåg att tankar och känslor inte behöver vara realistiska och talande för hur en situation är även om det känns så i en given situation. Tankar och känslor ändras ofta. Tänk att känslor är löv i rinnande vatten.

Monica Emanell, Leg. Psykolog, Leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.