Hoppa till innehåll

Julen aktiverar ångest som jag kände under hela min uppväxt

Julen aktiverar ångest som jag kände under hela min uppväxt

Jag har tidigare skrivit om att julen kan vara ett känsligt kapitel för många människor. En anledning kan vara att den väcker dåliga minnen från din uppväxt som var full av ångest. En jobbig faktor med situationer som triggar jobbiga känslor är att den och  jobbiga känslan lätt får dig att tänka på fler jobbiga situationer med jobbiga känslor.

Det kanske börjar med att du tänker att jularna kanske var ångestladdade för att en förälder drack och förstörde stämningen varpå det kanske blev bråk mellan dina föräldrar. Det här kan vidare få dig att börja tänka på alla ångestfyllda helger när du t.ex. aldrig visste vilket humör din förälder skulle vara på. De tankarna kan vidare få dig att tänka på att du hade ångest en stor del av din uppväxt och att den tog din energi så att du inte orkade ägna dig åt roliga aktiviteter vilket i sin tur kan ge dig en känsla att du blev snuvad på hela din uppväxt som bestod av ett ångest moln.

Om du drabbas av ovan nämnda tankar och känslor är mitt råd:

– Försök (även om det är svårt) att separera dåtiden från nutiden. Tänk att du ändå klarade dig igenom din uppväxt och att du nu faktiskt inte är hjälplös längre.

– Försök komma på om dina erfarenheter har berikat dig på något plan i livet; skriv ner hur.

– Tänk på att din hjärna har betingat (kopplat ihop) julen med dåliga känslor, den går med andra ord att betinga om så fundera på hur du kan fylla julen med saker som får dig att må bra.

Monica Emanell, Leg. Psykolog, Leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.