(Svenska) Julen gör att mina känslor av ensamhet drivs till sin spets

(Svenska) Julen gör att mina känslor av ensamhet drivs till sin spets

Julen gör att mina känslor av ensamhet drivs till sin spets

Om du ofta känner dig ensam på ett negativt sätt kan högtider som julen öka din känsla av ensamhet. Du kanske känner dig ensam för att du har en dålig relation med din bakgrundsfamilj, för att du är singel eller för att du har förlorat en partner.

Känslan av ensamhet kan förstärkas om du:

– Pga. av din jobbiga uppväxt alltid har känt dig som en outsider i sällskap, du ser det som att alla har någon medan du kanske har en sönder drogad familj där de vissa är döda och andra är har så stora problem att det inte går att umgås med dem.

– Har som högsta önskan att träffa en partner som det fungerar med, men det verkar omöjligt eftersom du oftast blir lämnad.

– Jämför dig med dina vänner som har föräldrar som skapar en mysig stämning och hjälper dem, åtminstone med praktiska saker om inte mer, medan du har en familj som bara tar energi eller som du känner inte vill dig väl i grunden, pga. egna problem.

– Om du känner skam över att du inte har någon att fira jul med.

– Om du firar jul med din bakgrundsfamilj men stämningen är dålig som när du växte upp och en förälder dricker för mycket i vanlig ordning och kan när som helst få ett utbrott.

Läs vidare om förslag på hur du kan hantera dina känslor av ensamhet.

Monica Emanell, Leg. Psykolog, Leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.