Hoppa till innehåll

Kan en narcissist ha ett meningsfullt liv?

Kan en narcissist ha ett meningsfullt liv?

Narcissister bygger upp sin livsmening kring prestationer, kring missbruks liknande beteenden där de får kortsiktiga  vinster, kring att kräva bekräftelse av andra med hjälp av  lögner, charm, hot etc.

De kan dock inte bygga upp en känsla av mening kring nära relationer, vilket är den faktor som kan ses som det som på ett djupt plan ger dig en känsla av mening. Vi människor föds med behov av nära mänskliga relationer och det fortsätter genom livet även om det inte blir lika påtagligt som när vi små.

Närcissister har från låg ålder omedvetet lärt sig att det inte lönar sig att vlja ha känslomässig närhet med bekräftelse därför att det blir ångestframkallande att ständigt bli avvisad. De stänger därför den dörren och kräver istället bekräftelse samtidigt som de utnyttjar andra känslomässigt genom att använda de som känslomässiga papperskorgar. De slänger iväg alla jobbiga känslor som skam och ånget på andra.

I och med att narcissister utnyttjar andra kan de aldrig få en djup relation och de känner sig omedvetet eller medvetet ensamma. De är livrädda för att komma i kontakt med känslor av tomhet och ensamhet som ofta hotar att hinna ikapp dem.

Monica Emanell, Leg. Psykolog, Leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.