(Svenska) Kan hjärnan bli mer ångestbenägen pga. mycket ångest under din uppväxt?

(Svenska) Kan hjärnan bli mer ångestbenägen pga. mycket ångest under din uppväxt?

Kan hjärnan bli mer ångestbenägen pga. mycket ångest under din uppväxt?

Forskning har visat att hjärnan har en stor förmåga att omforma sig och återhåmta sig efter jobbiga upplevelser under din uppväxt. Det har dock även diskuterats att hjärnan kan bli mer känslig inför vissa känslor te.x. ångest och rädsla. (Carlson 1998). Han menar att om barn ofta blir uppstressade pga. av en otillgänglig anknytningsperson så kan hjärnan bli mer känslig för ångest vilket kan leda till mer ångest benägenhet som vuxen.

Jag tycker att resonemanget Carlson för låter logiskt. Det är sannolikt att om du länner ångest och rädsla större delen av tiden så är din hjärna tränad i att aktivera rädslo centrum i hjärnan även för saker som du inte skulle behöva ha ångest för. Tanken är att det här ska gå att träna om vilket det sannolikt också gör för många men jag tror att det beror på graden av ångest du har känt under din uppväxt.

Det jag främst tycker att du ska tänka på om du har tendens till mycket ångest är att ser till att ditt liv fylls med saker som får dig att må bra och att du försöker ta hand om dig själv såsom du hade önskat att dina föräldrar hade tagt hand om dig när du var liten.

Monica Emanell, Leg. Psykolog, Leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.