Hoppa till innehåll

Kan man bli frisk från borderline?

Kan man bli frisk från borderline?

Se mina tidigare texter om borderline.

Borderline kallas även emotionell personlighets störning. Problematiken går ut på att du har väldigt lätt för att känna mycket och intensivt. När personer med borderline ibland påpekar att det bara tillför en massa nackdelar att känna mycket brukar jag säga att personer som känner mycket och intensivt ofta är roliga och intressant personer som har lätt för att känna empati för andra och scanna av allmänna känslolägen hos andra och i grupper. Även om den motiveringen till varför det finns fördelar med att vara känslig ofta uppfattas som klen tycker jag att du ska ha det med dig i dina tankar när du har lust att kritisera dig själv.

Det går att jobba framgångsrikt om du ha en borderline problematik. Den terapi form som anses mest framgångsrik är dialektisk beteende terapi som är en form av kognitiv beteende terapi som mer riktar sig åt att behandla dig som har problem att identifiera vad du känner och problem med att hantera dina känslor. Du får också hjälp med att hantera dina relationer eftersom de ofta blir lidande pga. att du ofta har svårt att sätta gränser varpå du kanske sätter för mycket gränser på fel sätt, du har humörsvängningar och du tappar lätt kontrollen och säger saker du sedan kanske får skuldkänslor över.

När du är ”färdigbehandlad” kommer du att uppleva att du har bättre kontroll över dina känslor och dina relationer men du kommer att ha din känslighet kvar, vilket jag tycker att det finns många fördelar med (som jag nämnde ovan).

Monica Emanell, Leg. Psykolog, Leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.