Hoppa till innehåll

Kan narcissister ha behov av att vilja hjälpa andra? – Fall exempel

Kan narcissister ha behov av att vilja hjälpa andra? – Fall exempel

Jag har tidigare skrivit om att narcissister kan bli känslomässigt berörda av att andra far illa.

Narcissister kan precis som andra människor arbeta med hjälporganisationer eller bli känslomässigt berörda när de ser t.ex. på tv att andra far illa. Det är alltså inte givet att man inte är narcissist bara för att man kan bli berörd på avstånd.

Här kommer ett fall exempel på problemet ovan:

Ebba hade tre barn. Hon arbetade inom vården och var speciellt engagerad i barn som for illa. Hon skänkte pengar som ibland blev över till att bidra till sjukvård för barn i Benin. Dessutom var hon fadder åt ett barn i Benin. Familjen hade inte så mycket pengar och det hände ofta att Ebbas barn inte hade saker som andra barn i klassen hade. När de tog upp ämnet skrek Ebba att de var egoistiska som inte kunde uppskatta något. Hon tyckte att hennes barn skulle nöja sig md mat och husrum och att resten av pengarna skulle betalas in till hennes fadderbarn eller till den hjälporganisation i Benin som hon hade kontakt med. Hon åkte till Benin ibland, speciellt till en by där fadderbarnet bodde och var aktiv när det gällde hjälparbete. Byborna bekräftade Ebba och tyckte att hon var en fantastiks person. Samtidigt fick Ebbas barn klara sig mer eller mindre själva i Sverige. Deras pappa var inte speciellt engagerad så det äldsta barnet fick agera förälder åt de yngre. Ebbas barn kände sig ofta avundsjuka på Ebbas fadderbarn som fick presenter, kärlek och omtanke medan de blev kritiserade och fick känna sig egoistiska för att de ifrågasatte varför Ebba bara bekräftade andra barn.

Exemplet ovan är väldigt tydligt för att belysa den här typen av narcissism. Det finns många fler exempel som inte är lika tydliga men där dragen finns.

Monica Emanell, Leg. Psykolog, Leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.