Hoppa till innehåll

Kan narcissister vara nöjda och lyckliga?

Kan narcissister vara nöjda och lyckliga?

Narcissister fungerar generellt efter kortsiktiga principer vad beträffar förmågan till att känna sig lycklig. (Det är dock viktigt att komma ihåg att det finns ett stort spann vad beträffar hur narcissistisk man är).

Rent generellt kan de bli uppspelta och intensiva när de är förälskade, när de blir bekräftade eller när de  zoomar in ett mål som i slutändan kan leda till någon typ av vinst som i sin tur leder till att de känner sig duktiga och blir bekräftade av andra att de är duktigast och bäst.

Däremot hamnar de i ett moment 22 läge när det gäller genuina känslor och genuina relationer med andra människor. De vill ha närhet och slippa känna sig ensamma men när de väl får tillgång till närheten väljer de bort den. De väljer t.ex. bort sin partner för att jaga annat, det kan handla om andra kortsiktiga relationer, kickar på arbetet etc. Det som framför allt ger de en känsla av tillfredsställelse är jakten, när de väl når målet förvandlas det till gammal skåpmat fort och då är det dags för nästa jakt och så kan det hålla på ett helt liv.

Monica Emanell, Leg. Psykolog, Leg. Psykoterapeut

www.kbtemanell.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.